Tähdellistä

Otavan oppikirjailijoiden verkkolehti

Numero 2/2016

Kielitoimiston sanakirja on oiva apu, kun oppikirjailija tarvitsee tietoa sanan kirjoitusasusta tai käyttöyhteydestä. Sanakirjaa pitää yllä Kotimaisten kielten keskus. Jotta teos pysyy ajan tasalla, etsii sen toimitus jatkuvasti uutta aineistoa sanastamalla eli poimimalla uudissanoja esimerkiksi sanomalehdistä.

  Lue loput

Megafon-ryhmä on saanut Otavan Kirjasäätiön vuoden 2016 oppimateriaalipalkinnon. Oppikirjailijat Anna Blom, Mikaela Friis, Sari Kokkonen, Siri Liukkala ja Sari Pukonen iloitsevat menestyksestä. Megafon on otettu kouluissa vastaan innostuneesti, ja siitä saatu palaute on ollut todella myönteistä.

  Lue loput

Tuija Ijäs ja Maisa Saloniemi ovat olleet Otavan oppikirjailijoita vuosikymmenten ajan. Energiset eläkeläisrouvat elävät yhä ajan hermolla. Otava on juuri julkaissut hygieniapassitestiin valmentavan Hygieniapassi plus -oppimateriaalin. Se on molempien ensimmäinen täysin digitaalinen aineisto.

  Lue loput

Kustannustoimittaja oli vakuuttanut, että Rautatientorilta olisi helppo löytää Uudenmaankadulle. Niinpä kävelin huhtikuussa 2008 varmoin askelin mutta pamppailevin sydämin kohti Otavaa. Minut oli kutsuttu kokoukseen, johon tulisi opettajia eri puolilta Suomea. Asialistalla oli yksi aihe: uusi musiikin oppikirjasarja alakouluille.

  Lue loput

Iso D ja iso G eli digitalisaatio ja globalisaatio muovaavat toimintaympäristömme jatkuvasti ja usein jopa nopeammin kuin olemme kyenneet ennakoimaan. Olemme jo nyt nähneet esimerkkejä, joissa kokonaiset toimialat joutuvat muuttamaan toimintatapojaan ja aikaisempia liiketoimintamallejaan.

  Lue loput

Opettajan arviointitaidot ovat olennainen osa opettajan ammatillista osaamista. Laadukas arviointi edellyttää, että se hyödyttää sekä arvioitavaa että arvioitsijaa. Lisäksi arvioinnin tulee olla oikea-aikaista ja tarkoituksenmukaista.

  Lue loput

Vieraiden kielten kustannuspäällikkö Mari Kyyhkynen palasi elokuussa Otavaan. Toivotamme lämpimästi ”paluumuuttajan” takaisin joukkoomme!

  Lue loput

Otavan kirjakauppaa on elokuun alusta luotsannut Eija Vento, pitkän linjan kirja-ammattilainen. Eija kertoo, kuinka maisemat sananmukaisesti muuttuivat, kun hän muutti Espanjan Aurinkorannikolta koti-Suomeen.

  Lue loput
Tarja Halonen ja Arman Alizad

Otavan oppikirjailijat ja Uudenmaankadun väki kokoontuivat kesäkuun 9. päivänä Kauppakorkeakoululle yhteiseen koulutuspäivään. Tämän vuoden teemoja olivat sivistys ja suvaitsevaisuus.

  Lue loput

Eurooppalaiset oppimateriaalikustantajat kokoontuivat syyskuussa helteiseen Berliiniin kaksipäiväiseen seminaariin. Seminaarin teemana oli New Trends in Pedagogy, mikä tarkoitti pureutumista opetuksen digitalisaatioon. Isäntänä toimi saksalainen Cornelsen-kustantamo.

  Lue loput

Oppikirjailija Minna Salminen kertoo Tähdellisen haastattelussa leipomisharrastuksestaan, joka tuo tervetullutta vaihtelua opettajan ja oppikirjailijan työhön ja tuottaa monenlaista iloa niin itselle kuin läheisillekin. Pöytä on katettu Minnan herkuilla, olkaa hyvä!

  Lue loput