Tähdellistä

Otavan oppikirjailijoiden verkkolehti

Numero 2/2010

Viime keväänä pohdin Tähdellisessä, miten uusi tekniikka sopii perinteiseen opetustilaan. Näkemyksiä tulevaisuuden oppimisesta tarvitaan juuri nyt, koska peruskoulun seuraavan opetussuunnitelman pohjatyö on jo täydessä käynnissä.

  Lue loput

Viime kauden aikana kirjojensa parissa ahertaneet Otavan oppikirjailijat kokoontuivat kesäkuussa Kaivohuoneelle juhlimaan kuka työnsä valmistumista, kuka saavutettua välietappia.

  Lue loput

Puhuessamme laadusta viittaamme usein rahallisesti arvokkaaseen, kalliiseen. Kun joku ”panostaa laatuun” vaatekaupassa, se tarkoittaa, että hän ostaa kalliita vaatteita. Mieliimme on iskostettu, että ”laatu maksaa” ja ”halvalla ei saa hyvää”.

  Lue loput

Alexander Stubb, toinen kesäjuhlien tähtiesiintyjistä, saapui Kaivohuoneelle kävellen. Ulkoministeri oli tyytyväinen päästessään lukemattomien kokoustensa välissä tervehtimään opettajia, joiden työtä hän arvostaa suuresti.

  Lue loput

Elokuvaohjaaja Klaus Härö puhui kesäjuhlayleisölle mukaansatempaavasti elokuvien teosta ja omasta urastaan. Hän näytti myös otteita koskettavasta Äideistä parhain -elokuvastaan. Yllättäen paljastui, että elokuvien ja oppikirjojen tekoprosessissa on monia yhtymäkohtia.

  Lue loput

Oppikirjoihin valitaan kuvia usein hektisessä työvaiheessa, jossa jokaista päätöstä ei ehditä punnita kovin monipuolisesti. Näin ei saisi olla, sillä kuvat ovat osa oppikirjaa siinä missä tekstikin. Mitä asioita kuvien valitsemisessa sitten pitää ottaa huomioon? Miten kirjan kuvia käytetään opetuksessa? Miten kuvat voivat muuttaa maailmaamme?

  Lue loput

Energian määrä ei jakaudu ihmisten kesken kovinkaan tasaisesti. Jotkut pääsevät nipin napin riman yli jokapäiväisissä puuhissaan, jotkut puurtavat monien hankkeiden parissa ja hoitavat siinä sivussa perhettä ja kotia. Kyselimme muutamilta oppikirjailijoilta, miten he yhdistävät lapsiperheen arjen ja oppikirjailijan työn.

  Lue loput

Lääketieteen tohtori ja aivotutkija Kiti Müller kävi toukokuussa Otavassa puhumassa henkilökunnalle aivojen hyvinvoinnista ja työelämän vaatimuksista. Hän antoi monia hyviä neuvoja, miten jokainen voi huolehtia omista aivoistaan.

  Lue loput

Otavan kustantamat Ammattiäikkä oppi- ja harjoituskirjat valittiin keväällä Vuoden kauneimmat kirjat 2009 -kokoelmaan. Ammattiäikkä on äidinkielen kirja, joka on tarkoitettu kaikille ammatillisen toisen asteen koulutusaloille.

  Lue loput

Otavan kirjailijan Matti Yrjänä Joensuun romaanista Harjunpää ja pahan pappi on tehty elokuva. Rikosylikonstaapeli Timo Harjunpäätä esittää Peter Franzén. Jännittävä ensi-ilta nähdään 29. lokakuuta.

  Lue loput