Tähdellistä

Otavan oppikirjailijoiden verkkolehti

Numero 1/2015

Kustannusosakeyhtiö Otava täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Merkkivuotta juhlitaan kustantamossa monin tavoin. Erityisesti halutaan kiinnittää huomiota nuoriin lukijoihin.

  Lue loput

Kustantamomme täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Se on suomalaiselle mediatalolle huikean pitkä ajanjakso. Otavaa on johdettu saman perheen voimin lähestulkoon koko sen olemassaolon ajan vuorineuvos Olli Reenpään tämänhetkisestä työhuoneesta.

  Lue loput

Tänä vuonna vietetään Otavan 125-vuotisjuhlaa. Perustamisestaan lähtien Otava on julkaissut sekä kaunokirjallisuutta että tieto- ja oppikirjoja. Juhlaan on siis aihetta myös Otavan oppimateriaaleilla, joita on laadittu kolmella eri vuosisadalla.

  Lue loput

Yläkoulun uuden uskonnon materiaalin tekeminen on yhtä aikaa hauskaa ja raastavaa. Henki ja elämä -ryhmän jäsenet kuvaavat, että tekeillä olevan kirjasarjan työstäminen on sekä oman opettajuuden kehittämistä että kirjoittamisen korkeakoulu.

  Lue loput

Kaarinan kaupunki teki vuosi sitten rohkean päätöksen hankkiessaan kaikille yläkoulujen oppilaille tabletit. Noin 1 100 yläkoululaisen tärkeimmäksi oppimisvälineeksi valittiin siis minikokoinen iPad.

  Lue loput

Kuinka valinnaisten kielten opettaja työllistää itsensä harvaan asutulla maaseutupaikkakunnalla? Iitin lukion ranskan ja saksan lehtori Tarja Virtanen pohtii kolumnissaan etäopetuksen etuja ja ”harvinaisten” kielten haasteita.

  Lue loput

Johanna Lumme tutustui Otavaan voitettuaan syksyllä 2012 järjestetyn kuvituskilpailun. Oppikirjan kuvittamiseen hän tutustui, kun pääsi kuvittajaksi Seikkailujen aapiseen.

  Lue loput

Sisko Vuorinen on aapisiin hullaantunut vantaalainen erityisopettaja. Vuosien varrella hänen kirjahyllyynsä on kertynyt yli kahdeksansataa aapiskirjaa. Viime keväänä aapiskokoelma siirtyi professori Heikki A. Reenpään omistukseen. Aapiset ovat Otavassakin taas tapetilla, kun viime vuoden lopulla ilmestyi uusi, kiehtova Seikkailujen aapinen.

  Lue loput

Otavan Kirjasäätiö myönsi tämänvuotisen oppimateriaalipalkinnon Teuvo Nybergille ja Matti Leinoselle. He ovat olleet mukana tekemässä muun muassa Koulun biologiaa ja Koulun maantietoa, jotka ovat Otavan pitkäikäisimpiä oppikirjasarjoja.

  Lue loput

Kolme Otavan oppikirjailijaa palkittiin Educa-messuilla oppikirjailijapalkinnolla. Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämän palkinnon saivat kasvatustieteen tohtori Martti Heinonen, lehtori Sari Lottonen ja kasvatustieteen tohtori Pekka Rokka.

  Lue loput

Maantieteen oppimateriaalisarja Zenit palkittiin Educa-messuilla parhaana ruotsinkielisenä lukion oppimateriaalisarjana. Palkinnon jakoi Stiftelsen Finlandssvensk Bokkultur. Palkintoperusteissa kiitettiin muun muassa Zenitin helppokäyttöisyyttä ja uutta digitaalista pedagogista ajattelua.

  Lue loput

Tammikuussa opetusalan väki kokoontui yhteen kahdessa eri kaupungissa: Lontoossa ja Helsingissä.

  Lue loput

Äidinkielen Särmä-sarjan oppikirjailija Sari Kuohukoski harrastaa viinin kasvatusta: hän on osakkaana unkarilaisella viinitilalla. ”Kun kotona tuuli vihmoo ja sataa räntää, ajatukseni siirtyvät usein 1 600 kilometrin päähän”, Sari kertoo.

  Lue loput

Yläkoulun ruotsin Megafon-sarjan tekijän Mikaela Friisin vapaa-ajan täyttää oppimateriaalityö. Huomiosta kilpailee kuitenkin myös kolmevuotias, suklaanruskea labradorinnoutaja Inez. Koiraneidistä on ollut paljon iloa Mikaelalle, mutta sillä on perin erikoisia ruokailutottumuksia.

  Lue loput