Tähdellistä

Otavan oppikirjailijoiden verkkolehti

Tapahtumat

Vietnamilaisia oppikirjailijoita kouluttamassa

Oppikirjailija Eenariina Hämäläinen vei suomalaista oppimateriaaliosaamista Vietnamiin. Vietnamin valtion oppikirjakustantamo (VEPH) järjesti maaliskuussa koulutuksen ”Competence oriented textbook development – international experiences”.

Lähdin kouluttamaan ”workshopiin”, mutta kyseessä olikin kaksi koko päivän koulutusta, Hanoissa 700 osallistujalle ja Ho Chi Minh Cityssa melkein 400:lle. Väki oli innostunutta ja keskustelua pääsi (suomalaisen mielestä) hurjasta osanottajamäärästä huolimatta syntymään.

 

Heti ensimmäisenä päivänä oli Vietnamin kansallisen televisiokanavan tv-haastattelu.

 

Workshopien osallistujat olivat todella aktiivisia ja kiinnostuneita suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja oppikirjanteosta. Vietnamissa on pitkään ollut valtion oppikirjamonopoli, ja ajatus oppikirjasta myytävänä tuotteena, jonka menestyksen määrää kysyntä, on vielä uusi.

 

Unohtumaton elämys oli luennoida Ho Chi Minhin patsaan ja kommunismin symbolien koristamalla lavalla. Minulla oli aivan loistava tulkki Ha Ni, joka jaksoi liikkua lavalla ja pysyi lennokkaammassakin menossa mukana.

 

Seminaariin osallistui oppikirjailijoita ja kustannustoimittajia.

 

Viikon reissulla oli yksi vapaapäivä, jolloin pääsin veneretkelle Mekong-joen suistoon.

Teksti ja kuvat: Eenariina Hämäläinen

Julkaistu numerossa 1/2018