Tähdellistä

Otavan oppikirjailijoiden verkkolehti

Henkilöt

Suomen historia Mauri Kunnaksen tapaan

Mauri Kunnaksen kirjat ovat suosittuja ympäri maailman. Niitä on käännetty 35 kielelle.

Koiramäen Suomen historia on juuri ilmestynyt. Ainutlaatuinen kuvakirja herättää henkiin Suomen historian vaiheita ja henkilöitä 1500-luvulta 1800-luvulle. Mukana ovat muun muassa Mikael Agricola, Juhana Herttuan hovi Turun linnassa, nuijasota, noitavainot ja Viaporin rakentaminen.

Tapaamme Mauri Kunnaksen kanssa harmaana torstai-iltapäivänä Otavassa. Hän kertoilee leppoisasti ja värikkäästi uudesta kirjastaan ja sen synnystä.

Historia, omat esi-isät ja sukututkimus kiinnostavat Kunnasta. Hän keksi tehdä sukutaustastaan tikkataulun mallisen sukupuun, jossa suvun laajeneminen käy hyvin ilmi. ”Tuli tunne, että tästä täytyisi tehdä kirja. Syntyi Koiramäen tikkasukutaulu, jossa esi-isät liittyvät tiettyihin Suomen historian vaiheisiin. Siitä se lähti”, taiteilija kuvailee.

Sopivasti Suomen juhlavuonna

Koiramäen Suomen historia on työ, jonka Mauri Kunnas aloitti monesti, ensimmäisen kerran jo 10 vuotta sitten. Hän halusi kuvata Suomen historian tapahtumia, mutta niitä oli liikaa. Hän turhautui ja jätti työn kesken. Projekti kuitenkin kalvoi hänen mieltään, ja hän aloitti sen aina uudelleen. Vähä vähältä mukaan otettavien historian merkkitapahtumien määrä väheni.

Käänne tapahtui pari vuotta sitten mökillä. Kunnaksen tytär ehdotti: ”Ota mukaan vain se, mikä sinua itseäsi eniten kiinnostaa.” ”Itse asiassa on vain sopiva yhteensattuma, että kirja ilmestyy juuri tänä Suomen juhlavuonna”, kirjailija naurahtaa.

Sivistäjän vikaa

Mauri Kunnas hymähtää, että hänessä taitaa olla vähän snellmanilaista sivistäjän asennetta. Koiramäen Suomen historia alkaa Kustaa Vaasasta ja loppuu 1850-luvulla Koiramäkeen – tapahtumat sijoittuvat toisin sanoen Ruotsin vallan aikaan.

”Me olimme oikeasti osa Ruotsin valtakuntaa, emme pelkkää periferiaa. Tästä aikakaudesta voimme myös olla ylpeitä”, Kunnas painottaa. ”Tietyllä tavalla kirja pyrkii nostamaan itsetuntoamme ja lisäämään historiatietoisuutta. Jotenkin meidän suomalaisten historian tuntemus ja kiinnostus alkaa vasta Venäjän ajasta, mutta oltiinhan me ennenkin!” hän puuskahtaa.

Historia ja nykyhetki

Mauri Kunnas puhkeaa pohdiskelemaan: ”Olen aina tykännyt ja ollut kiinnostunut historiasta. Viimeiset 40 vuotta olen uppoutunut historiaa käsitteleviin kirjoihin. Minulla on tarve hahmottaa ajan kulua. Kirjoitan itselle mieluisista aiheista, kuten mennyt maailma, ihmisyys, mitä elämä on.”

”Tulevaisuus ei minua niinkään kiinnosta, mennyt maailma tuntuu paremmalta. Tulevaisuus tosin huolettaa: tällä hetkellä on käynnissä ennen kokematon murros. Miten tässä menossa käy maapallon ja ihmisyyden?”

Kirjailijuuden vapaus

Lukiossa Mauri Kunnaksen piirustuksen opettaja kehotti häntä alkamaan piirustuksen opettajaksi – silloin saisi tehdä mitä haluaa. Kirjailija hänestä kuitenkin tuli.

Mikä kirjailijan ammatissa kiehtoo? ”En oikein osaa sanoa, en ole tehnyt muuta – ehkä juuri vapaus. Voin tehdä mitä osaan ja haluan. Kirjoissani etsin usein vastauksia kysymyksiin, jotka vaivaavat minua itseäni. Saan luoda sellaisia kirjoja kuin haluan, erilaisille yleisöille”, kirjailija kuvailee työtään. ”Minulla on tarinankertomisen tarve, mutta piirtäminen on kuitenkin se ykkösjuttu. Kirjojen tekeminen palvelee piirtämistä”, Kunnas kiteyttää.

Pauliina Luoto
Kuva Katja Lösönen

Julkaistu numerossa 1/2017

One Reply to “Suomen historia Mauri Kunnaksen tapaan”

  1. chrome hearts sanoo:

    I not to mention my buddies have already been analyzing the best recommendations on your web page and so immediately developed an awful suspicion I had not thanked the web blog owner for those techniques. My women appeared to be certainly excited to see all of them and have now in truth been having fun with those things. We appreciate you simply being very kind and also for making a choice on some incredible topics most people are really wanting to be informed on. Our sincere regret for not expressing appreciation to you sooner.

Kommentit on suljettu.