Tähdellistä

Otavan oppikirjailijoiden verkkolehti

Uutiset

Amisreformi tulee – aikuisoppimisen uudet tuulet

 

Ammatillinen koulutus uudistuu ensi vuoden alussa.

 

Amisreformissa ammatillinen koulutus uudistetaan osaamisperusteiseksi ja asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi. Samalla lisätään oppimista työpaikoilla, parannetaan yksilöllisiä opintopolkuja sekä puretaan sääntelyä ja päällekkäisyyksiä.

Globalisaatio ja digitalisaatio ovat haastaneet hyvinvointiyhteiskunnan perustan. Neljä miljardia ihmistä elää alle 5 euron päivätuloilla tilanteessa, jossa automatisaatio ja teknologia muuttavat kokonaisia toimialoja. Vaikutukset näkyvät myös meillä Suomessa.  Muutospaineita on jatkuvasti osaamiseen, elinikäiseen oppimiseen ja työvoimaan liittyvissä kysymyksissä.

Muutospaineisiin vastaa osaltaan amisreformi, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön strateginen kärkihanke. Amisreformissa ammatillinen koulutus uudistetaan osaamisperusteiseksi ja asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi. Lisäksi lisätään työpaikoilla tapahtuvaa oppimista ja yksilöllisiä opintopolkuja sekä puretaan sääntelyä ja päällekkäisyyksiä.

Käytännössä asiakaslähtöisyys ja osaamisperusteisuus tarkoittavat sitä, että opiskelijoiden mahdollisuus yksilöllisiin opintopolkuihin vahvistuu. Koulutuksen järjestämiselle ja sisällöille tämä on iso muutos.

Olemme aloittamassa Otavan oppimateriaaleissa uudenlaisen palvelumallin suunnittelua. Sen yhtenä kulmakivenä on yhteistyön lisääminen työpaikkojen, opiskelijoiden ja opetuksen järjestäjien kanssa. Tästä kerromme lisää vuoden 2018 aikana.

Lisätietoa verkossa:
http://minedu.fi/amisreformi

 

Markku Pelkonen

Julkaistu numerossa 1/2017