Tähdellistä

Otavan oppikirjailijoiden verkkolehti

Tapahtumat

Aarrejahdissa

Oppimateriaalikuvitusten näyttely on kokonaiselämys.

 

Päivälehden museon näyttelyyn Viisi ihmeellistä aarretta – seikkailu oppikirjojen kuviin on koottu kuvituksia eri kustantajien oppimateriaaleista vuosien varrelta. Näyttely on ollut koettavissa maaliskuun lopusta lokakuun alkuun.

Päivälehden museossa Ludviginkadulla odottaa seikkailu. Kengät jätetään näyttelytilan ulkopuolelle. Sen jälkeen päästään syöksymään matkaan, johon tarina osallistujat johdattaa. Matkan varrella päästään muun muassa veneretkelle, aikamatkalle, laskemaan mäkeä ja tutkimaan suurkaupungin välkettä kuumailmapallon korista käsin. Melkoinen matka!

Kuvan ja tarinan yhteispeli vie seikkailuun

Näyttely on juonellinen seikkailu, jossa käytetty eri oppikirjojen kuvituksia. Oppikirjakuvitukset luovat ympäristön Jukka Laajarinteen käsikirjoittamalle interaktiiviselle tarinalle.

Päivälehden museosta kerrotaan, että kaikki näyttelyn kuvat löytyvät edelleen käytössä olevista kirjoista – historian havinaa ei siis näyttelyssä ole, mikä toki lisää kuvitusten yhteneväisyyttä. Kuvituksia on myös yritetty saada näyttelyyn mahdollisimman monelta eri kustantajalta.

Näyttely on suunnattu lapsille. Näyttelyn aikana seurataan tarinaa, jonka tavoitteena on selvittää salakirjoitus. Salakirjoitus on mahdollista selvittää seinillä olevien tarinanpalasten ja vinkkien avulla. Keskeisenä elementtinä onkin kuvanlukutaito ja kuvan ja tekstin yhteispeli. Näyttely on toimiva kokemus vain kuvien ja lavasteiden pohjalta, mutta salakirjoituksen selvitykseen ja koko tarinan käsittämiseen tarvitaan myös tarinaa. Monella oppilaalla on vahva kuvamuisti, mikä tekee kuvan ja tekstin yhteispelistä entistä tärkeämpää.

Näyttelyä elävöittävät Leena Carelsen suunnittelemat lavasteet, kuten merihirviöt, kivet, lumikinokset, kuumailmapallo ja kasvimaa. Myös äänimaailma tukee kokemuksellisuutta ja tarinaa: esimerkiksi aikamatkalla keskiaikaisessa luostarissa kuuluu munkkien veisausta.

Toiminta ja oma kokemus ovat näyttelyssä parasta.

Palkintona kokemus

Näyttely painuu mieleen kokemuksellisuutensa ansiosta osallistujalla itsellään on mahdollisuus kokea tarina ja hypätä osaksi sitä. Näyttelyn opetuksena onkin se, että palkinnoksi ei heru maallista mammonaa vaan kokemuksia, jotka kasvattavat meitä ihmisinä ja yksilöinä.

Interaktiivinen näyttely on vetänyt puoleensa paljon lapsiryhmiä eskarista alakoululaisiin, ja keväällä museo olikin suosittu luokkaretkikohde. Kielikään ei ole ongelma, sillä seikkailu on mahdollista kokea suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Tarina inspiroi kuvittajaa 

Näyttelyssä voi tutustua myös kuvittajien ajatuksiin oppimateriaalien kuvittamisprosessista. Monet kuvittajat kertovat oppikirjakuvituksen eroavan muista kuvitustehtävistä siten, että muuten usein itsenäisen ja yksinäisenkin työn sijaan oppikirjojen kuvittaminen on intensiivistä ryhmätyötä kuvittajan, kustantajan ja tekijäryhmän välillä.

Johanna Lumme on kuvittanut muun muassa Seikkailujen aapisen.

Harri Tarkka ja Johanna Lumme, kaksi Otavan oppimateriaalien kuvittajaa, huomauttavat haastatteluissaan, että hyvän kuvituksen taustalla on aina mielenkiintoinen tarina, josta kuvittaja ammentaa inspiraatiota. Yhteistyö on siis voima, jonka kautta tekstin ja kuvituksen kombosta saadaan mielenkiintoinen, oppilasta innostava ja oppimista tukeva lopputulos.

Katso lisätietoja Päivälehden museosta:
http://www.paivalehdenmuseo.fi/

Essi Heiskanen
Kuvat Marja Viskari

Julkaistu numerossa 1/2017