Tähdellistä

Otavan oppikirjailijoiden verkkolehti

Yleistä

Emojit, snäpit ja ilmiöpohjainen opetus

Eeva_Lahdenmäki_1Kielitoimiston sanakirja on oiva apu, kun oppikirjailija tai kustannustoimittaja tarvitsee tietoa sanan kirjoitusasusta tai käyttöyhteydestä. Sanakirjaa pitää yllä Kotimaisten kielten keskus. Jotta teos pysyy ajan tasalla, etsii sen toimitus jatkuvasti uutta aineistoa sanastamalla eli poimimalla uudissanoja esimerkiksi sanomalehdistä.

Kieli elää ajassa, ja sanastuksen tulokset kertovat aina ympäröivästä yhteiskunnasta. Uudissanojen listaa tutkimalla selviää esimerkiksi, että suomalaiset alkoivat somettaa ja tviitata viisi vuotta sitten ja että selfieitä alettiin ottaa vuonna 2013. Vuonna 2014 digisanastoa oli jo paljon: puhuttiin dataamisesta, follaamisesta ja instaamisesta. Viime vuoden aikana yleistyneitä ilmauksia taas ovat emoji, tinderöidä, someraivo ja snäppäily.

Kaikki uudet sanat eivät kuitenkaan löydä paikkaansa. Kun iPadille etsittiin vuonna 2010 suomenkielistä nimeä, voitti Helsingin Sanomien järjestämän äänestyksen sormitietokone. Tästä huolimatta meistä useimmat kutsuvat laitetta tabletiksi. Myöskään veppi ei vakiintunut, vaan tietoa etsitään netistä tai verkosta.

Syksyn alussa voimaan astunut opetussuunnitelma on saanut mediassa ansaittua ruutuaikaa ja palstatilaa. Tämän vuoksi tuoreita sanapoimintoja ovatkin esimerkiksi koodikoulu, monilukutaito ja ilmiöpohjainen opetus.

Ensi keväänä sanakirjaan pääsee myös sana ikuisuusprojekti. Sellaiseksi ei onneksi viime vuosien oppimateriaaliuurastusta voi väittää, sillä tiukasta aikataulusta huolimatta uuden opetussuunnitelman käyttöönottoa varten valmistui komea kattaus painettuja ja digitaalisia oppimateriaaleja.

Suuri kiitos teille kaikille, jotka olette oppikirjatyön kautta mukana rakentamassa parempaa oppimista! Teidän ansiostanne opetussuunnitelma ei jää vatuloinnin tasolle, vaan tuottaa toivon mukaan kouluihin iloista pöhinää.

Eeva Lahdenmäki
Kuva: Marja Viskari

Kirjoituksessa on käytetty lähteenä Kotuksen nettisivuja www.kotus.fi. Kursivoidut sanat ovat vuosien 2010–2016 sanapoimintoja.

Julkaistu numerossa 2/2016