Tähdellistä

Otavan oppikirjailijoiden verkkolehti

Oppimateriaalit

Ruotsalaislapset alkavat opiskella matematiikkaa suomalaisittain

Otava on myynyt alakoulun matematiikan Tuhattaituri-sarjan Ruotsiin Studentlitteratur AB:lle. Kauppa koskee esiopetuksen ja alakoulun 1.–3. luokkien aineistoja. Favorit matematik -sarja ilahduttaa naapurimaamme koululaisia todennäköisesti syksystä 2012 alkaen.

Tuhattaiturin tuoteperheeseen kuuluu yli sata nimikettä. Sarjaa onkin ollut tekemässä merkittävä kirjantekijäkaarti, josta myytyihin 14 tuotteeseen ovat osallistuneet Katariina Asikainen, Leena Grönroos, Sirpa Haapaniemi, Jaana Karppinen, Päivi Kiviluoma, Maria Laaksonen, Marja Merikanto, Sirpa Mörsky, Kimmo Nyrhinen, Kerttu Ristola, Pekka Rokka, Tiina Tapaninaho, Arto Tikkanen, Lea Tirronen, Leena Vaaraniemi, Päivi Vehmas, Juha Voima ja Timo Urpiola.

Kustannusjohtaja Teuvo Sankila kertoo, että kiinnostus menestyssarjaa kohtaan ilmeni kauppaa tehtäessä moneen otteeseen. Erityisesti matematiikan opetuksen metodiikka tuntui ruotsalaisista puoleensavetävältä.

Myös sarjan ulkoasun suunnitellut päägraafikko Mirella Mäkilä näkee useita syitä onnistumiseen: ”Tuoteperhe on rakennettu huolella, asiakkaita on kuunneltu ja yhteistyö kirjailijoiden, graafisen suunnittelijan, kuvittajan ja toimituksen välillä on sujunut hyvin.” Tuhattaiturin selkeä rakenne onkin nähtävissä jo ensivilkaisulla.

Suomalaisia oppimateriaaleja myydään harvoin ulkomaille. Yleensä esteeksi muodostuvat erilaiset opetussuunnitelmat ja sisältöjen kulttuurisidonnaisuus. Tuhattaituri-kaupassa ruotsalaiset päätyivät helpotettuun E-sarjaan. Vaikka se on yksinkertaistettu versio yleisopetuksen kirjoista, ruotsalaiset pitivät tehtävien määrää heille sopivampana.

Kirsti Maula ja Kirsi Malila
Kuva Marja Viskari

Julkaistu numerossa 2/2011