Tähdellistä

Otavan oppikirjailijoiden verkkolehti

Henkilöt

Kuvittajat ry:n Kieku-, Kaiku- ja Kukko-palkinnot Otavan kirjojen kuvittajille

Otava vei viime keväänä koko potin, kun Kuvittajat ry jakoi Kieku-, Kaiku- ja Kukko-palkinnot. Kaikki palkinnonsaajat, Oili Tanninen, Jussi Kaakinen ja Carlos da Cruz, ovat kuvittaneet kirjoja Otavalle.

Carlos da Cruz

Kukko-palkinto jaetaan ansioituneelle oppikirjojen kuvittajalle. Tänä vuonna sen sai ranskalaissyntyinen Carlos da Cruz, joka on tehnyt kymmenen vuoden ajan kuvituksia oppikirjoihin eri kustantajille. Palkintolautakunta pitää Ranskassa kuvataiteita, graafista suunnittelua ja sarjakuvaa opiskellutta da Cruzia ”tyylillisesti kiinnostavana poikkeuksena suomalaisessa oppikirjankuvituksessa”.

Da Cruzin täynnä toimintaa olevia kuvia kehutaan valintaperusteissa moderneiksi ja selkeiksi, ja niiden huumoria kiitellään. Otavaan da Cruz on kuvittanut Echt-sarjan kirjoja ja Forum 9 yhteiskuntaopin oppikirjan. Lisäksi hän on tehnyt lehtikuvituksia ja sarjakuvia.

Läpimurrosta kuvittajana palkittiin Jussi Kaakinen Kaiku-palkinnolla. Raati kiittelee häntä monipuolisuudesta, värien rohkeasta käytöstä ja erilaisten tekniikoiden kekseliäästä yhdistelystä. Kaakinen on tehnyt lastenkirjakuvituksia päätoimisesti viitisen vuotta. Otavaan hän on kuvittanut viimeksi Suomen lasten historian, ja tällä hetkellä työn alla on kuudennen luokan historian oppikirja Forum 6. Lasten- ja tietokirjojen lisäksi Kaakinen on kuvittanut kirjan- ja levynkansia sekä tehnyt lehtikuvituksia, julisteita ja sarjakuvia.

Kieku-palkinto merkittävästä elämäntyöstä kuvittajana myönnettiin Oili Tanniselle, joka on kirjoittanut ja kuvittanut kolmenkymmenen vuoden aikana parisenkymmentä Otavan kustantamaa lastenkirjaa ja lisäksi tehnyt YLE:lle useita tv-animaatioita. Tannisen kirjojen omintakeinen tyyli värillisestä paperista revittyine ja leikattuine kuvineen on raadin mielestä vielä nykyäänkin rohkea ja raikas.

Joka toinen vuosi jaettavat kuvittajapalkinnot ovat 5 000 euron suuruisia.

Liisa Saarenheimo

Julkaistu numerossa 2/2011